Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom Brood Leeft?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Nieuwe op houtpellets gestookte oven in de Bakkerij.

1024 768 Brood Leeft

Brood Leeft heeft een nieuwe oven in de Bakkerij. Een prachtige op houtpellets gestookte Haussler Habomat 20. Ik was in gesprek met Rene van de Veldkeuken en hij zei dat hij zo’n oven ‘over’ had en deze paste niet in hun plannen voor de nieuwe bakkerij. Door mijn verhuizing naar de Van Gaasbeek en Van Tiel fabriek heb ik meer ruimte en zocht ik naar meer bakcapaciteit en uiteraard met een houtgestookte oven. Gezien de efficiëntie van de Haussler ovens (Deutsche Grundlichkein) heb ik deze ovens al eens bestudeerd. Dus zo’n kans liet ik me niet 2e keer zeggen. De oven gaan bekijken en deze stond reeds tijdens de verhuizing begin december 2017 in de bakkerij. Ik zat een beetje met de exacte plaats van de oven, het aansluiten van het rookkanaal. Maar uiteindelijk was een plaats in de bakkerij de optie om het element VUUR in de bakkerij te plaatsen. Als je binnen loopt in de bakkerij een hele mooie eye-catcher en een mooie manier om de stralingswarmte van de oven en het rookkanaal te behouden in de bakkerij. Samen met Edo van Edo’s Design en Onderhoud (een mede-ondernemerslab deelnemer) het rookkanaal aangelegd. Kostte iets meer tijd dan uiteraard gehoopt maar vrijdag 9 februari was het dan toch gelukt en kon in de oven voor de eerste keer aansteken. Met een automatische ontsteking en pellet toevoersysteem een mooi staaltje techniek. Een zeer efficiënte verbranding en doordat de oven opgebouwd is met 5cm Schamottestenen een zeer lange warmtecapaciteit. Van koud naar broodbaktemperatuur (ongeveer 280 graden Celsius) duurt ongeveer 3.5uur. Zodra het broodbakken klaar is is de temperatuur nog steeds rond de 200-220 graden Celsius en zal deze gedurende de volgende 10-12uur zeer langzaam dalen. Dus dit kan gebruikt worden voor allerlei andere bak activiteiten en droog opties zoals zoete broden, cupcakes, taarten, roosteren van noten en zaden, drogen van nat Bierbostel wat weer verwerkt wordt in ons heerlijke Vrijstadbrood. Ik ga de oven leren kennen en met plezier gebruiken voor het bakken van heerlijke broden. Ik ben benieuwd of jullie dit gaan proeven?

Tijdens workshops gaan we uiteraard met deze oven de door jullie gemaakte borden bakken. Een mooie ervaring binnen een Desembroodworkshop.

Kom kijken en geniet met mij mee 🙂

Hartelijke en smakelijke groet,

Peter

Helaas is het nu niet mogelijk om brood te bestellen. Gezien

Helaas is het nu niet mogelijk om brood te bestellen.