Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom Brood Leeft?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Prachtige Lente workshop 12 maart

1024 768 Brood Leeft

Wat een prachtige dag was het wie had dat gedacht? Heerlijk weer, lekker in het zonnetje brood bereiden en bakken in een houtgestookte oven. De eerste natuurdesemworkshop van 2017 bij Bolderburen was weer een succes. 2 enthousiaste dames die heerlijk desembroden willen leren maken. We hebben 2 verschillende degen in de ochtend bereid waarna we met een voorbereid deeg de techniek van brood en broodjes opmaken gingen oefenen. Toen alles te rijzen gezet was in het zonnetjes achter het raam was er een rondleiding door molenaar Russ in molen Johanna waar al mijn meel gemalen wordt. In de tussentijd de houtoven flink opgestookt en na de rondleiding de eerste broodjes en pizza’s gebakken.

Pizza’s in de houtoven van www.madebyvaneeden.nl

Heerlijk in het zonnetje, met uitzicht op Molen Johanna.

De eenvoud van pitta-broodjes bakken viel erg in de smaak. De pizza’s en pitta-broodjes werden lekker in de zon genuttigd met een heerlijke salade van het restaurant ‘in de buurt’ bij Bolderburen.

Omdat de houtoven zo lekker warm was heb ik maar besloten om de broden ook in deze oven te bakken. Het is geen klei of steen oven (de bakvloer wel) dus dat betekend dat deze niet efficient de warmte vasthoud. Dus met pizza’s perfect want dan laat je een vuurtje branden in de oven. Maar voor brood wordt het dan te heet en kan je geen vuurtje laten gaan. Dus we doen het gewoon. En het resultaat is geweldig, ~25min in de oven met een prachtig gebakken brood als resultaat.

De broodjes net in de oven.

En het bak resultaat na ongeveer 25 minuten.

Na dit mooie resultaat de rest ook gebakken in de houtoven. De 2e batch duurde ongeveer 40 minuten tot het gebakken was met een kerntemperatuur van 97 graden celcius, een beetje lichter aan de bovenkant maar nog steeds een heerlijk resultaat. Het resultaat van deze geweldige dag een heerlijke tafel vol met heerlijk brood, pizza, pitta en focaccia.

Als je ook mee wilt doen met deze desembrood workshop stuur mij een email en hou de website in de gaten.

Hartelijke bak groeten,

Peter

 

 

 

Helaas is het nu niet mogelijk om brood te bestellen.